Geert Grote

Geert Grote wordt in 1340 in Deventer geboren. Zijn vader Werner is koopman en zelfs enige tijd burghemeester van de stad. Als zijn ouders in 1350 sterven aan de pest, blijft Geert niet onbemiddeld achter. Hij gaat studeren in Parijs, theologie, rechten en medicijnen. Na een zwervend bestaan (door Europa) komt hij ziek terug in Deventer. De plaatselijke pastoor wil hem niet de biecht afnemen. Als hij echter al zijn boeken over "zwarte kunst" in de stad verbrand, geneest hij en komt er een ommekeer in zijn leven.

Hij gaat vervolgens prediken en hekelt daarin de katholieke kerk. Zijn beweging is bekend geworden onder de naam "Moderne Devotie". Zijn volgelingen worden "Boeders en Zusters van het gemene leven" genoemd.

 

Als oud-leerlingen van het Geert Grote College in Deventer voelen wij ons nauw verbonden met de nalatenschap van Geert Grote. Om die betrokkenheid te tonen zijn wij lid geworden van de Stichting Geert Grote Huis. Daarmee geven wij, in navolging van Geert Grote, een heel klein stukje bezit op en voelen wij ons enigszins "broeders en zuster van het gemene leven".

 

Over het doel van de Stichting kunt u nader lezen op de website

Dick
Dick
Rob
Rob
Tom
Tom
Ruud
Ruud
Victor
Victor